ISYYSTIIMI LAPSEN JA ÄITIYDEN TURVAKSI

Lapsi: "Missä olen?"

Isyys: "Olet turvassa. Minä huolehdin siitä, että sinä olet turvassa".

Isyys alkaa viimeistään hedelmöittymishetkellä eli silloin, kun lapsi saa alkunsa ja miehestä tulee isä. Isä ja isyys eroavat toisistaan siten, että isä on biologiaa ja isyys on palvelutehtävä. Kun lapsi on saanut alkunsa, isä on isä hänen elämänsä loppuun asti. Isyys on sen sijaan valinta, jonka huolehtimisesta tai huolehtimatta jättämisestä voi päättää milloin vain ja päätöksen voi myös muuttaa milloin vain.

Isyyden tehtävänä on huolehtia lapsen ja äitiyden turvallisuudesta.

Lapsi: "Kuka olen?"

Äitiys: "Olet rakas. Minä autan sinua myös kokemaan sen, että olet rakas".

Jotta isyys voi huolehtia lapsen turvallisuudesta muutenkin, kuin selviytymisen pohjalta, on isyyden huolehdittava siitä, että äitiys on turvassa.

Kuten isä, myös äiti on biologiaa, mutta äitiys on palvelutehtävä, jonka avulla lapsi kokee olevansa rakas. Äitiys voi toteutua vain, kun äiti tai muu äitiyden edustaja kokee olevansa turvassa. Tästä turvallisuudesta huolehtiminen on rakkaudellisen isyyden tehtävä (rakkaudeton isyys tuo turvattomuutta ja estää rakkaudellisen äitiyden toteutumisen: välinpitämättömyys, vastuuttomuus ja väkivaltainen käytös jne.).

Sen enempää isyys kuin äitiyskään eivät toteudu luonnollisesti "elämä opettaa" -tyyppisesti. Rakkaudellinen (rakastava ja turvallinen) vanhemmuus edellyttävät tietoista vanhemmuuteen kuuluvan vastuun kantamista.

Yksin voi selvitä vanhemmuuden tehtävistä, mutta hinnan siitä maksaa aina lapsi. Vanhemmuuteen kuuluvan vastuun rakkaudellinen kantaminen edellyttää rakkaudellista yhteistyötä. Jotta me isät ja muut isyyden edustajat saamme kannettua oman osuutemme rakkaudellisesti, tarvitsemme toisiamme aivan samalla tavalla kuin olemme tarvinneet toisiamme kautta historian vaativien ja vaarallisten tehtävien hoitamisessa.

Isyystiimi on yksi tapa vahvistaa rakkaudellista isyyttä tietoisesti.


ISYYSTIIMIKOULUTUS 3 x 3 tuntia

Tavoite: toimivan isyystiimin rakentaminen

Sisältö:

* Isyyden roolin ja tehtävän ymmärtäminen: tämä ei ole lasten leikkiä, mutta sitäkin antoisampaa aikuisuuteen vapautumista vastuun ottamisen kautta

* Historian opit ja taakat: tiedostamattomuudesta tiedostamiseen eli mitä isiemme ja esi-isiemme oppeja voidaan käyttää ja mitä ei?

* Yhteistyön merkitys isyydessä: mikä helpottaa isyyden palvelutehtävän hoitamista ja mikä vaikeuttaa sitä?

* Isyystiimin rakentaminen niin, että se toimii myös käytännössä: isyys on johtajuutta ja johtajuuden tukemista eli ymmärrä paikkasi, toimi sen mukaan ja lapsi saa sen, mitä hän eniten sinulta tarvitsee eli kokemuksen siitä, miltä tuntuu olla rakkaudellisessa turvassa.

Aika: kolmena tiistai-iltana samaan aikaan eli 18.1., 25.1. ja 1.2.2022 klo 18.00-21.00

Paikka: Mind Faculty, Temppelikatu 14 A 2, Helsinki

Hinta: 240 euroa

Ilmoittautuminen: jari@jarikoponen.fi

HUOM! Koulutuksen enimmäisosallistujamäärä on kahdeksan henkilöä.